P90X ervaringen

Zowel Insanity als de P90X workout komen van Beachbody. Ook worden beide workouts beschouwd als ‘extreme’ workouts. Maar op welke punten verschillen de twee nu daadwerkelijk? En kan P90X even effectief zijn als Insanity? Ik heb me aan de workout gewaagd en dit zijn mijn P90X ervaringen:

P90X Workout
Allereerst: wat is P90X? De P90X workout is een fitnessprogramma van 90 dagen, wat dus ook ontwikkeld is door Beachbody. De trainer Tony Horton drillt je middels 12 keiharde workouts tot iemand met een strak en gespierd figuur. Althans dat wordt geclaimd. Het is eigenlijk een kruising tussen cardio, gevechtstraining, yoga, buikspieroefeningen en plyometrics. Uiteraard zit bij de dvd set ook een voedingsschema. Dit laatste is bij iedere workout belangrijk schijnbaar. Overigens is de P90X workout gebaseerd op ‘muscle confusion’. Dit is gebaseerd op de theorie dat wanneer je veel verschillende soort trainingen door elkaar doet en steeds maar harder gaat, je lichaam niet zich niet kan aanpassen aan de training en daardoor altijd vooruit gaat. De P90X workouts doe je ook zes keer per week. Drie hiervan zijn gewichttrainingen. De andere drie zijn respectievelijk een plyometric workout, een kenpo (gevechts)training en yoga workout (waar je lekker van gaat zweten).

 

 

Minpunt
Je hebt voor de training wel wat materiaal nodig. Minstens een yoga-mat en weerstandsbanden. Daarnaast heb je eigenlijk ook een stang nodig om je aan op te trekken. En dumbells komen tijdens de training ook van pass. Dit laatste vond ik direct al een nadeel aan P90X. Ik had dat soort materiaal niet en dat kost dus direct geld. En ook aardig wat. Nu levert het ook wel wat op en kun je dit soort zaken in de toekomst ook gebruiken, maar als je het vergelijkt met Insanity, dan is het direct een zwaar minpunt.

Zwaarte
Ook P90X is zwaar. Zeker als je het niet gewend bent. En zeker als je je houdt aan het zware programma. Wanneer je zes dagen per week op zulk niveau traint zul je resultaten zien. Zeker na drie maanden. Dus als je het volhoudt is het zeker een aanrader. En mocht het te zwaar zijn, dan sla je zo nu en dan gewoon een dag over.
En de vraag of het zwaarder is dan Insanity, of beter werkt, moet je toch echt zelf ervaren. Aan beide kun je geen buil vallen, want allebei werken de workouts.

 

P90X vs. Insanity

 InsanityP90X workout
AfvallenX
BuikspierenX
KrachtX
FlexibiliteitX
CardioX
Duur gehele training2 maanden3 maanden
Gemiddelde workout45 minuten60 minuten
Benodigdhedenn.v.t.Yoga mat / weerstandsband / optrekstok / dumbells
EffectiefJaJa
VerkrijgbaarheidHierHier

Reviews

Wil je zelf je P90X ervaringen delen? Schrijf hieronder dan een review:

 

| Insanity is een trademark van Beachbody |